Amílcar, 10 - 08031 Barcelona

933 571 554

Projecte Barcelona

Projecte Barcelona

Al llarg del primer trimestre, els alumnes de 6è de primària han realitzat el Projecte de Barcelona. En paraules d’un dels alumnes: “Ha estat un projecte molt interessant; jo no sabia cap de les coses que hem anat veient”.

Tot i així, la proposta no es va quedar aquí. Els cartells de la Mercè ens van plantejar molts dubtes. Volíem saber quins eren alguns d’aquest símbols i per què eren importants per Barcelona, però sobretot ens vam preguntar quan es va formar Barcelona.

Vàrem descobrir que, encara que els ibers ja estaven assentats a Montjuïc, uns legionaris romans van decidir retirar-se a Hispània, i el lloc triat fou el cim del Mons Taber, un petit turó situat davant del mar. Ara hi trobaríem la plaça Sant Jaume i l’extensió de la ciutat ocuparia l’actual barri Gòtic. Els romans van anomenar aquesta petita colònia Bàrcino. En paraules d’un alumne, “em sembla molt guay que el nom de la nostra ciutat hagi passat de Bàrcino a Barcelona”.

Més endavant vam veure que, a l’edat medieval, la Barcelona romana es va quedar petita i van començar a ampliar la ciutat i, sota el govern de Jaume I, es van crear unes noves muralles.

També hem après la importància que varen tenir els gremis a la Barcelona medieval. Gràcies a la sortida que hem fet ens hem pogut endinsar en com era la nostraciutat en aquella època i hem pogut gaudir de l’art arquitectònic que encara es conserva a Barcelona.  L’impacte en els estudiants es palesa en la següent declaració: “em va impressionar Santa Maria del Mar i vaig al·lucinar quan ens van ensenyar l’escut del Barça en uns dels vitralls. Ens van explicar que era perquè havien ajudat en la reconstrucció de la catedral”.

Durant el segle XIX Barcelona es va tornar a quedar petita i, a través de Pla Cerdà, hem descobert l’estil arquitectònic tan característic de Barcelona, el Modernisme, i les precioses obres que podem veure a la nostra ciutat, davant les quals els alumnes van reaccionar amb molt entusiasme: “El que més m’ha agradat ha estat descobrir el pla Cerdà. Sobretot que pensés en que el 50% de la ciutat es reservés a la natura. M’hagués agradat que al final hagués estat així”.

No només hem descobert la història de la nostra ciutat. També hem conegut l’origen i significat de molts símbols que ens envolten en el nostre dia a dia, com la bandera de Barcelona o el panot amb reaccions de sorpresa com la següent “M’ha encanta saber la història de l’origen del panot. Jo em pensava que era un dibuix al terra i ja està”.

El Projecte de Barcelona ha estat plegat de descobertes amb les que hem gaudit molt aprenent coses que no sabíem sobre la nostra ciutat.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website