Fa uns dies els alumnes de segon de Batxillerat Científic van tenir l’oportunitat de visitar els laboratoris de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona en l’activitat Fem química. Aquesta sortida educativa els va permetre realitzar diverses pràctiques de laboratori que van complementar els coneixements adquirits a classe.
Durant la jornada els estudiants van dur a terme quatre pràctiques: El racó del fred, Identifiquem analgèsics, Il·lumina l’escena del crim i una darrera a triar entre Reaccions a petita escala i La química de casa teva. A mig matí es va fer una pausa perquè els alumnes poguessin descansar i menjar alguna cosa.
En El racó del fred, van experimentar amb gel, neu carbònica i nitrogen líquid, observant els canvis de fase i els efectes de les baixes temperatures en diferents materials. A Identifiquem analgèsics, van aprendre sobre els principis actius d’aquests medicaments i van utilitzar la cromatografía en capa prima per identificar-los en mostres reals.
La pràctica Il·lumina l’escena del crim va introduir-los en la química forense. Van identificar substàncies com albúmina, hemoglobina i glucosa mitjançant el luminol i el reactiu de Bradford, recreant procediments habituals en investigacions criminalístiques.
Finalment, els alumnes van poder escollir entre Reaccions a petita escala, on van realitzar experiments per observar fenòmens químics perceptibles, o La química de casa teva, que els va permetre identificar substàncies químiques quotidianes i experimentar amb indicadors àcid-base com la cúrcuma.
Va ser una experiència molt enriquidora que va apropar els alumnes al treball experimental de la química i va reforçar el seu interès per aquesta disciplina. Sens dubte, una jornada de ciència que recordaràn! Aquesta sortida també ha servit per posar en valor la importància de les ciències en el desenvolupament de la societat i el progrés tecnològic.
L’experimentació al laboratori permet als estudiants comprendre millor els fenòmens químics i aplicar els conceptes teòrics a situacions reals, fomentant el pensament crític i la curiositat científica. A més, potencia habilitats com el treball en equip, la precisió en el mètode científic i la capacitat d’anàlisi, aspectes fonamentals per al futur acadèmic i professional dels estudiants en el camp de la ciència i la tecnologia.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola